In de geneeskunde, en dus ook in de kinderneurochirurgie, is de ontwikkeling van nieuwe kennis van groot belang. Veel van die kennis staat in leerboeken en anatomieboeken, maar die worden slechts eens in de zoveel jaar bijgewerkt. Mede om deze reden bestaan er wetenschappelijke publicaties, korte artikelen over één onderwerp of onderzoek die in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd. Door het delen en lezen van deze publicaties kun je als arts snel geïnformeerd worden over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en de gezondheidszorg. Artikelen bevorderen de wetenschap ook, omdat in ieder artikel genoeg informatie gegeven wordt om het onderzoek te herhalen en de resultaten op die manier te controleren, waardoor de wetenschap zichzelf betrouwbaarder maakt.

Wetenschappelijke methode
Eigendom van https://wetenschapsschool.nl/

Wetenschappelijke tijdschriften bestaan al sinds 1665 (Journal des sçavans en Philosophical Transactions of the Royal Society waren de eerste twee). Door de jaren heen zijn er enorm veel verschillende tijdschriften ontstaan, variërend van heel specifiek (bijvoorbeeld specifiek voor kinderneurochirurgie in Journal of Neurosurgery: Pediatrics of Child’s Nervous System) tot heel algemeen (hooggewaardeerde tijdschriften zijn bijvoorbeeld Nature en het New England Journal of Medicine). In ieder tijdschrift, de meeste verschijnen maandelijks, worden veel artikelen gepubliceerd. Al met al is er dus heel veel om te lezen!

Helaas zijn de meeste tijdschriften alleen beschikbaar in abonnementsvorm en daardoor niet direct leesbaar voor het grote publiek. Het KNNN vindt het belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek voor iedereen toegankelijk is. Daarom hebben wij ervoor gekozen alle artikelen die door (of in samenwerking met) Nederlandse kinderneurochirurgen gepubliceerd worden, te noemen op de website. Naast de auteurs en de titel leveren wij het Engelstalige abstract (een soort samenvatting van een artikel) en daarbij een Nederlandse vertaling, vaak met wat extra uitleg over de achtergrond van het onderzoek. Iedere publicatie wordt voorzien van een link naar PubMed, een enorme database met artikelen die te maken hebben met geneeskunde en wetenschap.

pubmedsmaller

U kunt de nieuwe publicaties vinden in onze speciale Nieuws/Publicaties sectie, of gerangschikt onder jaartal in de kennisbank.

in Publicaties